O‘zbek tili so‘zlarni imloviy tahrirlash va qayta ishlash algoritmi: O‘zbek tili so‘zlarni imloviy tahrirlash va qayta ishlash algoritmi - Nazirova , Elmira; Boymurodov, Farrux; Uzakova , Mamura; Tuyakov, Tuyakov (MODERN PROBLEMS AND PROSPECTS OF APPLIED MATHEMATICS, 2024)
Annotatsiya. Hozirgi vaqtda matnli axborot hajmining Internet tarmogʻida tez oʻsib borishi munosabati bilan tabiiy tildagi matnlarni (NLP-matnlar) avtomatik qayta ishlash uchun dasturiy taʼminot tizimlarini (ilovalarni) jadal rivojlantirish zarurati tugʻilmoqda. Bunday muammolarni hal qilish uchun ilovalarni ishlab chiqish bir qator qiyinchiliklarga duch keladi, birinchi navbatda, NLP-matnni qayta ishlash algoritmlarini amalga oshiradigan koʻp sonli dasturiy taʼminot komponentlarini birlashtirish zarurati, uning turli darajalarida (soʻzlarni, jumlalarni, paragraflarni qayta ishlash) ishlaydi. Ushbu tezisda o‗zbek tildagi matnlarni tahrir qilish uchun zarur boʻlgan maʼlumotlar berilgan. Shuningdek, kompyuter lingvistikasining asosiy yoʻnalishlaridan biri hisoblangan tabiiy tilni qayta ishlash (NLP)da matnlarni Python dasturlash tilida yozilgan UZMORF dasturi va vositalari koʻrib chiqiladi.