Texnologik jarayonlarni stabilligini aniqlovchi statistik modellar haqida.: Texnologik jarayonlarni stabilligini aniqlovchi statistik modellar haqida. - Axmedov, S.A; Ablazova, K.S. (MODERN PROBLEMS AND PROSPECTS OF APPLIED MATHEMATICS, 2024)
Annotatsiya Ushbu tezisda texnologik jarayondagi operatsiyalarda mahsulot ishlab chiqarish sifatini nazorat qilishdagi muhim faktor stabillik va uni ta‘minlash masalalari tahlil qilingan. Stabillik sifatni statistik ta‘minlashning bir bo‘lagi hisoblanadi. Ushbu ishda Shuhartning nazorat kartalar usuli haqida hamda stabillikning mavjud bo‘lgan bir qancha amaliy usullari keltirilgan. Mualliflar tomonidan bir yoki ikki o‘lchamli normal taqsimot bilan modellashtirilgan texnologik jarayonlarni stabilligini aniqlashdagi yangi aniqlangan nazorat kartalar topilgan. Ular yordamida mahsulot sifatini yaxshilash, sifatni boshqarish mumkin bo‘ladi.