Osesimmetrik jismlardning kuchlanishi masalarini sonli hisoblash: Osesimmetrik jismlardning kuchlanishi masalarini sonli hisoblash - Odilov, J.Q.,; Odilov, M.Q. (MODERN PROBLEMS AND PROSPECTS OF APPLIED MATHEMATICS, 2024)
Annotatsiya. Maqolada mexanika asosiy masalalaridan biri elastiklik nazariyasining osesimetrik masalasining kuchlanish holatini chekli elementlar usuli bilan aniqlash uchun hisoblash algoritmi keltirilgan. Ishlab chiqilgan hisoblash algoritmi va dasturiy ta‘minot asosida berilgan kuchlar konfiguratsiyaga ta‘siri o‗rganildi. Sohaning turli konfiguratsiyasi uchun siljishlar va kuchlanishlarni sonli qiymatlari aniqlandi. Aniqlanishicha, Sohaning markazida sferik bo‗shliq mavjudligi uning og‗irligini kamaytiradi va kuchlanishni pasayishiga olib keladi.