Maktab geometriya kursida aylanish jismlarining hajmini hisoblash formulalarini keltirib chiqarish metodikasi: Maktab geometriya kursida aylanish jismlarining hajmini hisoblash formulalarini keltirib chiqarish metodikasi - Radjabov, Baxtiyor; Mirjamolova, Moxira (MODERN PROBLEMS AND PROSPECTS OF APPLIED MATHEMATICS, 2024)
Kirish. Maktab matematika kursining tuzilmasiga kiruvchi va yuqori sinflarda o‗rganishga mo‗ljallangan geometriya qismida aylanma figuralarning metrik o‗lchovlarini o‗rganish muhimdir. O‗quvchi uchun masalan, aylanma figuralarning hajmlari ko‗p xollarda tayyor formulalar asosida hisoblanadi. Tajriba shuni ko1`rsatadiki, o‗quvchilarda bu formulalar nimaga asoslanishi bilishga qiziqish katta. Maktab ta‘limning ilmiy tadqiqot metodologiyasiga asoslangan yondoshuv orqali o‗qitish jarayonlariga ko‗ra ushbu formulalarni keltirib chiqarish muhim ahamiyatga ega. Bunda o‗quvchilarda mulohazalarni (teoremalar va b.) isbotlash va mantiqiy fikrlash ko‗nikmalari shakllanadi. Bu esa maktab matematika kursinin o‗qitishning muxim vazifalaridan biri xisoblanadi.