Ilmiy nashriyot veb platformalarida ishlash amaliyoti - Salimova, Shohida (Xalqaro ilmiy tadqiqot jurnali, 2026)
Ushbu maqola ilmiy nashriyot veb platformalarining amaliy ishlash mexanizmlari va ulardan samarali foydalanish usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda raqamli nashriyot tizimlarining asosiy komponentlari – maqolalarni qabul qilish va boshqarish tizimlari (OJS, ScholarOne, Editorial Manager), nashr jarayonining avtomatlashtirilgan bosqichlari (muallif topshirishi, ekspert baholash, tahririyat qarori, nashrga tayyorlash va indeksatsiya), hamda platformalarning foydalanuvchi interfeyslari va ular bilan ishlash amaliyotlari tahlil qilinadi. Amaliy tajribalar asosida ilmiy jurnallarning veb platformalarida samarali ishlashning quyidagi jihatlari yoritilgan: mualliflar uchun maqola topshirish jarayoni, muharrirlar uchun ekspert baholashni boshqarish, ekspertlar (reviewer) uchun baholash topshirig‘ini bajarish, va texnik administratorlar uchun tizimni sozlash va monitoring qilish vazifalari. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ilmiy nashriyot platformalarida ishlash samaradorligi foydalanuvchining texnik tayyorgarligiga, platformaning interfeys qulayligiga va tashkiliy jarayonlarning avtomatlashtirish darajasiga bog‘liq. Shuningdek, ochiq kodli va tijoriy platformalar o‘rtasidagi farqlar, ularning afzalliklari va cheklovlari amaliy misollar asosida ko‘rsatib berilgan.