QUYOSH ELEMENTLARI UCHUN KVARS QUMIDAN KREMNIY NONOZARRALARINI ISHLAB CHIQARISH BOʻYICHA TADQIQOTLAR - Toʼraev , Xayit; Eshmurodov , Xurshid (Theoretical and experimental chemistry and modern problems of chemical technology, 2023)
Ushbu ilmiy tatqiqot ishida Surxondaryo viloyatining turli hududlaridan olib kelingan kvars qumlarining tarkibidagi SiO2 miqdori rentgen fazaviy usulda tahlil qilindi. Oʼrganilgan kvars qumlaridan Sherobod tumani”Jerdanak” kvars konidan olib kelingan kvars qumida kremniy (IV) oksidining miqdori yuqori ekanligi aniqlandi. Mazkur ishda kvars qumini boyitish va laboratoriya sharoitida kimyoviy ishlov berish orqali texnik kremniy ajratib olish uchun oʼtkazilgan tajriba natijalari keltirilgan. Tadqiqot ishida kvars qumu boyitilib, magniy bilan qaytarildi. Olingan mahsulot qaytarilgandan so’ng qayta rentgen fazaviy usulda tahlil qilindi.